top of page

Inspireras gärna av två av våra företag som vi arbetar med  just nu!

Porträtt

Drönarfotografen

Det var i arbetet med renarna som Henrik Nutti lärde sig att flyga drönare. Där ute i Jokkmokks skogar och uppe på det vida fjället har drönaren blivit ett komplement till andra arbetsredskap som förenklar arbetet genom att den hjälper till att spana efter och driva renar. Det har varit en lärorik resa att sätta sig in i tekniken och alla funktioner som finns. Henrik insåg att all den dokumentation som drönaren kunde
få fram även skulle vara värdefull i andra sammanhang än i renskötseln och det var så hans företagsidé Drönarfotografen kom till.


Foton och filmer tagna med drönare blir spektakulära men drönare kan användas till så mycket mer än panoramiska foton och svepande filmer. Det glittrar i ögonen på Henrik när han plockar fram foton och filmer på sin dator och beskriver alla möjligheter; 3D-scanning, ortofoto, geopositionering, inspektioner och snyggt marknadsföringsmaterial. Det finns många olika användningsområden där ett exempel är vid kartläggning av leder, rastplatser och hängbroar som blir värdefull dokumentation för markägare och andra organisationer. Med hjälp av drönartekniken kan du skapa digitala tvillingar av miljöer och konstruktioner som sedan kan användas i underhållsplanering och underlätta vid upphandling av renoveringsarbete. Henrik är också snickare vilket varit en tillgång i många av de uppdrag han gjort eftersom han förstår vad som behöver dokumenteras.


Att skapa digitala världar av verkligheten och förmedla berättelser med hjälp av en kombination av foto och film är något som fascinerar Henrik och han älskar den kreativa processen kring att använda tekniken för att möta sina uppdragsgivares behov. Drönaren ett viktigt verktyg men och han tar också ibland hjälp av annan utrustning såsom 360-kamera eller vanlig kamera.


Henrik vill nyttja den digitala tekniken för att fånga intresse och nå ut. Han vill visa upp Jokkmokk som samhälle, stärka och synliggöra lokala organisationer och förmedla berättelser och bilder om den samiska kulturen. Han tycker det är viktigare än någonsin att dokumentera nutiden för framtiden.


Förändringar sker i en snabb takt, i de fjällsjöar där det tidigare fanns röding finns nu bara laxöring och framtida generationer behöver minnas.


Drömmen är att kunna arbeta med många olika uppdrag och Henrik ser att om tio år så är han en av de lokala aktörer som bidrar med film, foto och dokumentation av miljöer, byggnader och människor i hans närområde.

Sápmi ren och vilt

Helena Läntas släkt har sedan lång tid tillbaka levt i Jokkmokk nära renarna och naturen. De har tillsammans med renhjorden rört sig med årstidens växlingar mellan ett frostigt vinter-Jokkmokk till ljusa sommarnätter vid Virihaures östra strand i Arasluokta.

 

Att få leva med renen och renskötseln och bära arvet vidare är viktigt. Att kunna få fortsätta leva och bo kvar och trampa de stigar som är kända sedan många generationer betyder mycket för Helena och hennes familj och ur den längtan så föddes företaget Sápmi ren och vilt.

Utifrån filosofin ”titta vad du har och utgå ifrån det” sågs möjligheten att komplettera renskötseln genom att nyttja Helenas sambos kunskaper om slakt och själva förädla köttet. Sápmi ren och vilt startade på riktigt hösten 2010 och är ett familjeföretag med Helena, hennes sambo Per-Oddvar, bror Rickard och mamma Svea. Nu har bägge sönerna tagit över ansvaret för renskötseln och det har öppnat upp för att Helena och Per-Oddvar kan fokusera mer på företaget.

Det är tydligt att Helena är en vetgirig och nyfiken person som aldrig vill sluta lära sig nya saker. Det bubblar i henne av energi när hon berättar om kurserna i marknadsföring, storytelling och bokföring som är några exempel på vad hon har fördjupat sig i och fått användning av i sitt företagande.

Helena beskriver livet som företagare som stundvis hårt men också fritt och varierande. Arbetet innebär allt från att ta hand om och vidareförädla kött till att ha en fast butik kombinerat med leveranser ner till kusten och försäljning på marknader. Kontrasterna behövs, tycker Helena, det är skönt att få varva det hårda jobbet med stunder där hon kan njuta av livet här på den platsen som är hennes hem.

bottom of page