Topbanner

 

Om Ávki

Ávki AB är ett utvecklingsbolag och en redovisningsbyrå i Gällivare som bedriver utvecklingsarbete inom främst samiskt näringsliv i Sápmi. Vi tillhandahåller tjänster som hjälper företag och projekt att utvecklas och växa. Ávki erbjuder också ekonomitjänster till privatpersoner, företag och organisationer. Företaget, som bildades 2011, ägs av två samebyar i Gällivare kommun. Vår närmarknad är Gällivare och dess omgivning. Men vi tar även uppdrag i övriga delar av landet.

 Linjal 

Vår samisk värdegrund

De samiska näringarna ska utvecklas och skapa god lönsamhet i harmoni med miljön och den samiska kulturen. Utvecklingen ska göras med ett tydligt ungdoms- och jämställdhetsfokus. Ávki ska på ett objektivt sätt värna om samernas näringslivsfrågor i samhället.

Linjal 

Ägare och organisation

Företaget ägs av Unna Tjerusj och Gällivare Skogssameby.  Företaget leds av VD Mattias Berglund samt en styrelse. Vårt organisationsnummer är: 556845-2964 och bankgiro: 730-9958.

Linjal 

Från EU-projekt till Norrbottensföretag

Ávki startade som ett projekt 2008 för att stödja samisk näringsutveckling. Projektet, som då vände sig till en marknad i Gällivare kommun, har idag expanderat till hela Norrbotten och övriga Sápmi. Idag drivs Ávki som ett företag.

Under våra första verksamhetsår har vi kontinuerligt utvecklat vår verksamhet och är nu inriktade på områdena ekonomi och utveckling. Vi arbetar med både samiskt- och övrigt näringsliv.

Linjal

Ávki - vad betyder det?

Namnet Ávki beslutades efter en omröstning på Gällivare marknad 2009. Det betyder "nytta", "fördel" eller "vinst".

Linjal 

Om projektet

Under tre år hade projektet "Ávki - Centrum för samisk näringslivs-utveckling" haft förmånen att utveckla de samiska näringarna i Gällivare kommun. I projektet har vi rådgivit personer som vill starta företag eller utveckla befintliga företag.

Vi har även anordnat större och mindre aktiviteter i syfte att inspirera, utbilda och aktivera företag.